Bilgi

Akıllı Telefonları Nasıl Şarj Etmeliyiz?

Akıllı telefonları şarj etme esnasında bir çok hata yaparız. Bu hataları minimum seviyeye indirdiğimizde bataryalarımız daha uzun ömürlü olacaktır.

Akıllı Telefonları Nasıl Şarj Etmeliyiz?

Hayatımızın her alanında karşımıza çıkan şarj etme olayı aslında doğru olarak uygulanmazsa telefonunuzun bataryasına kalıcı zararlar verebilir. Telefonunuzun şarjı erken bitebilir veya bataryanız şişebilir.

Yani bir nevi bataryanıza elveda etmenize neden olabilir. Bataryalarınızı tam performanslı ve uzun ömürlü kullanmak istiyorsanız aşağıda bahsedeceğim kuralları yerine getirerek telefonunuzu şarj edin.

Pil sağlığınızı olumsuz yönde etkileyecek yapılan hataları araştırarak bunları neden yapmamanız gerektiğini açıklayacağım. İPhone ve Android cihazlarınızın şarjının uzun süre dayanmasını istiyorsanız şarj konusunda dikkatli olmalısınız.

1-Şarj Aletiyle Şarj Etmemek

Her zaman şarj aletleriniz yanınızda olmayabiliyor veya unutmuşta olabiliyorsunuz. Şarj makinesini unuttuğunuz zamanlarda telefonlarınızı arabada, şarj etme aletlerinde ve Powerbanklarda şarj ediyorsunuz.

Bu aslında telefonunuzun bataryasını etkileyecek en önemli unsurdur. Çünkü şarj aleti kullanmadan başka alternatifleri kullanarak şarj etmek telefonunuza giden amper farkı veya voltaj farkı ortaya çıkaracaktır. Telefonunuza gerektiğinden az veya fazla voltaj, amper giderse bataryanızın ömrünü kısaltmış olursunuz.

Telefonu bilgisayarda veyahut araba da şarj etmekte aynı sorunlara yol açmaktadır. Nereye giderseniz gidin yanınızda orijinal şarj makinenizi götürmeyi ihmal etmeyin.

2-Çakma Şarj Aleti Kullanmak

Çakma şarj aleti kullanmak yukarıda bahsetmiş olduğum konuyla da alakalıdır. Aldığınız çakma şarj aletleri telefonlarınıza doğru amper ve voltajları gönderemeyebilir.

Gönderilen akım ve voltajlar bataryanızın standartlarına uymadığı için bataryalarınızın ömrünü kısaltırlar ve şişmeye neden olurlar. Bu sefer şarjınız geç dolar ve erken biter.

Orijinal şarj aletini de herhangi bir mağazadan almanız mümkün değildir. Orijinal diye satılan pahalı ürünler aslına kesinlikle orijinal değildir. Sadece orijinal şarj aletlerinin standartlarına uygun orijinale birebir yakın ürünlerdir.

Orijinal şarj aletlerini ancak ve ancak telefonunuzun markasının şirketlerinden temin edebilirsiniz. Dışarılarda, büyük mağazalarda orijinal diye satılan şarj aletleri kesinlikle orijinal değildir.

3-Şarj Ederken Sürekli Ekranı Açıp Kapatmak

Burada kastetmek istediğim nokta sürekli şarj seviyenizi kontrol etmenizdir. Ekranı sürekli açıp kapatmak neredeyse internette dolaşmak kadar enerji tüketir.

Telefonunuzu şarj ederken ekranı açıp kapattığınız zaman güç tüketeceğinden bataryanızı doldururken öte yandan boşaltmış olursunuz. Buda bataryanızı olumsuz yönde etkiler.

Benim için saniyeler önemli kesinlikle bakmam gerekiyor diyorsanız, ekran parlaklığını kısarak bu işlemi uygulayın. En azından fazla bir güç tüketimi yapmamış olursunuz.

4-Kullanmadığınız Özellikleri Kapatmamak

Telefonunuzu şarja koyduğunuz zaman güç tüketimini en aza indirmeniz gerekmektedir. Eğer güç tüketimini yavaşlatacak şeyler yapmazsanız delik bir kovaya su doldurmaya çalışırsınız.

Kova için bu belki bir sıkıntı çıkarmayabilir ama telefonunuz için bataryanın eskimesine neden olur. Telefonunuzu şarj ederken kullanmadığınız özellikleri kapatın. Bunlara örnek olarak wifi, hücresel veri, bluetooth, GPS gibi örnekler verebiliriz.

Bunlar kullanılmadığı zamanlarda kapatılmalıdır. Şarjınızın bitmesine neden oldukları için bataryanızın erken eskimesine neden olurlar. Şarj ederken güç tüketirler ve doldur boşalt gibi bir işleme neden olurlar. Şarjınızın da geç dolmasına neden olur.

5-Uçak Modunu Açmamak

Ekranınız kapalı olduğu zaman bu telefonunuzun hiçbir işlem yapmadığı anlamına gelmez. Cihazınız sürekli farklı işlemler gerçekleştirir. En yakın wifi sinyalini bulmaktan tutun güncellemelere ve uygulamalardan ileti almaya kadar.

Bunları yaparken de güç tüketir. Bu güç tüketimine son vermek adına telefonunuzu uçak moduna alın ve öyle şarj edin. Hem çok daha erken şarj olmuş olacak hem de pil performansınızı arttıracaktır.

6-Güç Tasarrufunu Kullanmamak

Güç tasarrufu, arka planda gereksiz çalışan uygulamaları veya işlemleri durdurarak enerji tüketimini azaltmaktadır. Şarj esnasında da enerji tüketimini en aza indirmemiz gerekiyordu.

Gereksiz olan işlemlerin ve uygulamaların enerji tüketimini engelleyerek telefonunuzu kaliteli bir şekilde şarj edebilirsiniz. Hem bu işlem şarj süresini de kısaltarak size zaman kazandıracaktır.

7-Telefon Kılıfını Çıkarmamak

Bazı telefonlar şarj edilirken kılıfları çıkarıldığında çok daha hızlı bir şekilde şarj olabilmektedir. Bazı kılıflar telefonunuzun şarj ederken çok fazla ısınmasına neden olabilir. Telefonunuz ısındığı anda kılıfınızı çıkarmayı deneyin.

Sıcaklık bataryalar için en önemli unsur olduğu için telefonunuzu sıcaktan korumalısınız. Güneş ışığına maruz kalan bölgelerde telefonunuzu şarja takmayın. Çünkü bataryalar serin ortamlarda tam performans gösterirler.

Tabii ki bunu dedik diye telefonunuzu buzluğa koyarak şarj etmeyin. Sizin teninize serin gelen mekânlarda telefonunuzu şarj ederseniz daha yüksek performans aldığınızı göreceksiniz.

8-Ayda 1 Şarjı Boşaltmamak

Telefonlarınızın şarjlarını ayda 1 tamamen boşaltırsanız performansını arttırabilirsiniz. Bunun nedeni lityum esaslı bataryaların elektronlarıdır. Elektronların arada sırada aktif hale geçmesi gerekmektedir.

Bunun içinde ayda 1 kez telefonunuzu %100 şarj etmeli ve 1 kez de tamamen bitirmelisiniz. Bunu yaparak bataryanızın tamamen rahatlamasını sağlamış olursunuz.

9-Telefonu Yatmadan Önce Şarja Takmak

Bu konu her zaman için tartışma konusu olmuştur. Kimisi zararlı kimisi zararsız diyor ama ne yazık ki telefonunuz için zararlı bir işlemdir. Akıllı telefonlar, şarj dolunca otomatik olarak şarj olmayı keserler. Bunun içinde herkes yatmadan önce şarja takmanın zararlı olmayacağını zanneder.

Ama durum kesinlikle öyle değildir. Bataryanız %100 olduğu zaman otomatik olarak şarj durdurulur. Ama telefonunuz sabaha kadar sürekli %100 olarak kalmaz. Arka planda işleyen işlemler kimi zaman şarjınızın %99’a düşmesine neden olur.

%99’a düştüğü zaman şarj tekrar devreye girerek %100’e tamamlar. Bu sirkülasyon sürekli böyle devam ederek bataryanızı sabaha kadar doldur boşalt yapar. Bu işlemde bataryanızın performansının ciddi anlamda düşmesine neden olur.

10-Bataryayı %100 Doldurmak

Bataryanızın tam performanslı olarak çalışmasını istiyorsanız %100 doldurmamalısınız. Bataryanızı %100 doldurmanın bir mantığı yoktur. Kendinizi düşünün tıka basa yemek yemek gibi bir şey. Sizi hemen yorar değil mi? Bataryanızı da %100 şarj etmekte bataryanızı yorar.

Bataryanızın ideal şarjı %80 olmalıdır. Telefonunuz %80 şarj olduğu zaman şarjdan gönül rahatlığıyla çıkartıp kullanabilirsiniz. Şarja takarken de telefonun kapanmasını beklemeyin.

Şarj daha %10-%20 civarındayken telefonunuzu şarja takın. Bunu denediğiniz zaman bataryanın ne kadar sağlıklı çalıştığına sizlerde şahit olacaksınız.

Şarjınız bittiyse ve telefonunuz kapandıysa hemen şarja takın. Telefonunuzu şarjı bitik bir şekilde asla bekletmeyin. Bataryanızın ölmesine neden olmaktadır. Mesela telefonları ilk aldığınız da fabrika çıkışlı olarak %40-%50 civarında içlerinde şarj olmaktadır.

Bunun nedeni eğer telefon %0 olarak kalırsa bataryanın kısa süre içerisinde öleceğidir. %100 olarak da şarj göremezsiniz fabrika çıkışlı olarak. Tam performans için en az %50 en fazla %80 olarak şarj ediniz.

11-Şarja Takılıyken Telefonla Oynamak

Bu işlem hem telefonunuzun erken ısınmasına hem de geç dolmasına neden olur. Yukarıda paragraflarda vurguladığım doldur boşalt meselesi ortaya çıkarak pilinize erken elveda etmenize neden olur.

Eğer şarj ederken telefonla oynamanın herhangi bir zararı olmaz diyen bir arkadaşınız varsa kesinlikle tamah etmeyin. Bugün bataryanın bitmesine neden olan en önemli unsurların başında şarja takılıyken telefonla oynamak geliyor.

Ömer Bozdi

Bilgide bencil olmayın ki geriye çoğalarak dönsün.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen Reklam Engelleyiciyi Kapatarak Bize DESTEK Olun.